Sănătate

Rolul kinetoterapiei în tratamentul durerii de spate

Kinetoterapia reprezintă o formă de terapie care utilizează o diversitate de exerciții fizice, mișcări active și pasive sau masaj pentru a restabili sau îmbunătăți sănătatea și mobilitatea unor segmente afectate în urma unei boli sau a unei accidentări. Cuvântul este de origine grecească, fiind o alipire a doi termeni, „kinetos” care înseamnă mobil și „therapeia” care semnifică tratament.

Conform izvoarelor antice chinezești, indiene sau egiptene, kinetoterapia se regăsește în istorie încă din acele timpuri. Însă, primul medic care a studiat în detaliu conexiunea dintre funcția respiratorie, cardiovasculară, metabolică și exercițiul fizic, a fost Herodot. De asemenea, el a documentat relația dintre exerciții și hipertrofia musculară, dar și între imobilizare și atrofia musculară.

În prezent, tehnicile și metodele de kinetoterapie au devenit din ce în ce mai variate și mai rafinate. Acestea sunt utilizate în nenumărate patologii, de la cele acute cum ar fi: accidentări, intervenții chirurgicale ortopedice, până la cele cronice, spre exemplu: afecțiune degenerative, neurologice, neuromusculare, respiratorii și multe altele.

Care sunt motivele care se află la baza durerilor de spate?

Durerea de spate prezintă multiple cauze. Aceasta poate să fie localizată în trei arii diferite ale corpului și anume, în zona gâtului, pieptului ori în regiunea lombară. De cele mai multe ori, persoanele care lucrează la calculator și persoanele supraponderale sunt afectate din cauza posturii incorecte pentru prea mult timp sau din cauza lipsei de activitate fizică.

Durerile de spate pot să afecteze pe oricine, indiferent de vârstă. Acestea reprezintă consecințele unei suprasolicitări sau a unor traumatisme, putând să apară în urma unei schimbări bruște de poziție a corpului. Cel mai important aspect când vine vorba de dureri de spate este faptul că cel mai des, coloana vertebrală este vinovată de cauzarea acestora.

Acestea pot să apară în urma unei posturi incorecte a corpului, tensiunii musculare exagerate din cauza stresului sau chiar a slăbirii mușchilor care au rolul de a susține coloana vertebrală. Un aspect esențial când vine vorba despre aceste dureri, este faptul că, pe termen lung, durerea poate să fie determinată de modificări degenerative ale coloanei vertebrale, de reumatisme sau chiar de cancer.

Care este rolul kinetoterapiei în tratamentul durerilor de spate?

Tratamentul durerii de spate ia mereu în considerare cauzele, stadiul în care se află coloana și intensitatea durerii resimțite de pacient. Acesta presupune relaxarea musculaturii, prevenirea complicațiilor, diminuarea durerii și a inflamației, dar și recuperarea poziției corecte a coloanei și a corpului, însă și a funcțiilor coloanei.

Specialistul este responsabil cu privire la stabilirea metodelor de tratament care sunt multiple și îmbinate într-un plan personalizat pentru fiecare pacient. Una dintre cele mai eficiente metode de tratare a durerilor de spate este constituită de kinetoterapie, sau cum mai este cunoscută drept, gimnastică medicală sau terapie prin mișcare controlată.

Rolul acesteia este de a urmări relaxarea musculaturii contractate, stimularea circulației sângelui și tonifierea mușchilor care susțin coloana. De asemenea, aceasta contribuie și la creșterea tonusului general prin stimularea secreției de endorfine.

rolul kinetoterapiei în tratamentul durerilor de spate
rolul kinetoterapiei în tratamentul durerilor de spate

Aceasta metodă este utilă inclusiv în situațiile în care durerea se află în stadii acute, mai ales prin exerciții de respirație, relaxare și stretching, dar și când durerea este în stadiu cronic prin creșterea forței musculare și asuplizarea țesuturilor.

Prin exerciții specifice și tehnici de relaxare musculară, kinetoterapia poate să contribuie semnificativ la ameliorarea durerii și a disconfortului din zona spatelui. Cu ajutorul acestui tip de terapie corpul poate avea parte de educație a posturii și de exerciții corective care ajută în prevenirea unor astfel de probleme care pot să aibă la bază o poziție incorectă a corpului.

Un program de kinetoterapie bine structurat ajută la împiedicarea recidivelor prin educarea pacientului cu privire la ergonomie și tehnici corecte de mișcare. De asemenea, gimnastica medicală ajută pacienții să își recapete funcționalitatea normală, fapt ce facilitează reintegrarea în activități zilnice și în viața profesională. Aceasta ajută și la întărirea mușchilor care se află la nivelul coloanei vertebrale și au rolul de a o susține.

Kinetoterapia constituie o metodă eficientă, care, aplicată la timp, poate să prevină apariția acestor dureri sau a durerilor articulare de la nivelul spatelui. Aceasta este necesară în tratarea durerilor de spate mulțumită capacității sale de a îmbunătăți mobilitatea, de corecta postura, dar și de a preveni recidivele.

Related Posts

Beneficiile consumul de porumb: Nutriție și rețete

Beneficiile consumul de porumb: Nutriție și rețete

Porumbul, cunoscut științific sub denumirea de Zea mays, este unul dintre cele mai populare cereale la nivel mondial. Originea sa este din America Centrală și de Sud, dar…

Sucuri naturale: Combinații revigorante pentru sănătate și vitalitate

Sucuri naturale: Combinații revigorante pentru sănătate și vitalitate

Într-o lume în care ritmul vieții devine tot mai alert, căutăm constant modalități de a ne îmbunătăți sănătatea și vitalitatea. Sucurile naturale, realizate din fructe și legume proaspete,…

Acarioza: Cum să prevenim infestarea cu acarieni

Acarioza: Cum să prevenim infestarea cu acarieni

Când vorbim despre acarioză, ne referim la infestarea cu acarieni, o problemă comună în multe locuințe, dar uneori neglijată. Acești mici arahnide sunt invizibili cu ochiul liber, dar…

Beneficiile Fulgilor de Ovăz

Beneficii și avertizări privind fulgii de ovăz

Fulgii de ovăz sunt printre cele mai populare alimente sănătoase, renumiți pentru numeroasele lor beneficii pentru sănătate. Acești mici grăunți pot fi consumați într-o varietate de moduri, de…

sforăit

Sfaturi pentru scăparea sforăitului

Sforăitul este o problemă comună care poate afecta atât pe cei care sforăie, cât și pe cei din jurul lor. Este adesea un motiv de deranj pentru parteneri…

Pierderea auzului la tineri: Cauze și prevenție

Pierderea auzului nu este o problemă limitată vârstei înaintate. Din ce în ce mai multe persoane tinere se confruntă cu acestă problemă, iar cauzele pot fi variate. Auzul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *