Sfanta Maria Mare – Povestea acestei sarbatori

Având în vedere că azi, 15 August, creştinii ortodocşi şi cei romano-catolici sărbătoresc unul dintre cele mai mari evenimente consemnate în calendarul religios, Adormirea Maicii Domnului, aş vrea să dedic acest articol poveştii care încununează această sărbătoare.

Ce semnificaţie are sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului?

Denumită de teologi şi „Paştele Verii” şi cunoscută în popor sub denumirea de Sfânta Maria Mare, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului semnifică atât moartea şi îngroparea, cât şi învierea şi înălţarea cu trupul la cer a Maicii Domnului. Astfel, data de 15 August simbolizează ziua în care Fecioara Maria s-a desprins de viaţa pământească, trecând în Împărăţia Cerurilor. Deşi Evangheliile nu vorbesc despre întâmplările prilejuite de Adormirea Maicii Domnului, aflăm detalii despre acest subiect din tradiţia Bisericii.

Cum a aflat Fecioara Maria că, în curând, va fi alături de Fiul ei?

Cu trei zile înainte de Adormire, Arhanghelul Gavriil, purtătorul veştilor divine, s-a arătat Fecioarei Maria şi i-a spus: „Acestea zice Fiul tău: Vremea este a muta pe Maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primeşte Cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viaţa cea nemuritoare”.

Primind cu bucurie, speranţă şi credinţă această veste, Fecioara Maria a plecat pe Muntele Măslinilor, refugiul către care se îndrepta mereu pentru a se ruga. Se spune că, în timp ce se afla acolo, cufundată în tainele rugăciunii, toţi pomii de pe munte s-au aplecat către ea în semn de supunere. Cuprinsă de dor pentru Fiul ei, s-a întors apoi acasă şi a pregătit toate cele necesare îngropării.

Cum a avut loc trecerea de la viaţa telurică la cea cerească?

În ziua Adormirii, au venit să îşi ia rămas bun de la Maica Maria 11 Apostoli. Lipsea dintre ei Toma Necredinciosul. Ca printr-o minune, ei au fost aduşi pe nori, din toate colţurile lumii, unde se aflau pentru a propovădui Evanghelia.

Când i-a văzut, Fecioara s-a bucurat enorm. Simţind că a venit momentul, ea s-a aşezat pe pat, cu sufletul plin de credinţă, a început să se roage, apoi şi-a dat duhul în mâinile Domnului şi ale Fiului ei. Aşadar, Maica Domnului a murit la fel ca orice fiinţă omenească, „adormind”.

În acel moment, voci dumnezeieşti s-au auzit cântând şi toţi bolnavii din jur s-au vindecat în mod miraculos.

Unde a fost înmormântată Maica Domnului?

Apostolii au ridicat patul pe care se afla trupul Fecioarei şi, însoţiţi de mulţime, s-au îndreptat spre Grădina Ghetsimani. Asupra alaiului se revărsau glasuri de îngeri.

La această linişte lumească şi sufletească deopotrivă au atentat mai-marii iudeilor, care şi-au instigat oamenii să atace patul purtat pe braţe de cei 11 Apostoli. Dreptatea divină s-a abătut însă asupra lor şi cu toţii au orbit. Mai mult decât atât, celui care a îndrăznit să atingă patul i-au fost tăiate amândouă mâinile. Văzând acestea, cei pedepsiţi au început să se roage pentru iertarea păcatelor şi, cu sufletele pline de credinţa creştină, s-au căit de faptele comise. Au fost vindecaţi.

Alte întâmplări nu au avut loc pe drumul către Grădina Ghetsimani, iar Sfânta Fecioară a fost înmormântată în linişte şi rugăciune.

Când a sosit la mormânt şi Toma Necredinciosul?

Sufletele creştinilor rămaşi să vegheze mormântul Maicii Domnului au fost alinate de cântări dumnezeieşti.

După trei zile, cu inima îndurerată, a sosit şi Toma Necredinciosul. Plângând, acesta a cerut ca mormântul să fie descoperit, pentru a-şi lua rămas bun de la Sfânta Fecioară. Atât el, cât şi ceilalţi 11 Apostoli, au descoperit plini de uimire că mormântul era gol.

Manastirea Varatec

Giulgiul era singurul obiect rămas acolo. Aceasta este dovada că Iisus a luat alături de el nu doar sufletul, ci şi trupul Maicii Sale.

Sfânta Maria Mare este una dintre cele mai îndrăgite sărbători ale românilor. Numeroase biserici şi mănăstiri, cum ar fi Putna, Văratec, Curtea de Argeş, Nicula, Tismana, poartă Hramul Adormirii Maicii Domnului. Acum câţiva ani, am avut norocul să particip şi eu la sărbătorirea Hramului Mănăstirii Văratec şi chiar să dorm în casa unei călugăriţe. Câtă linişte îţi poate oferi un astfel de moment!

 

Cu drag,

GEORGI_semnatura

 

 

 

4 Comments

  1. Interesant articolul! Chiar e nevoie sa meditam si la astfel de lucruri. E bine ca sunt oameni care ne aduc mai aproape de spiritualitate!

Leave a Reply