Cum am ales scaunul de masina potrivit pentru Doris?

Una din provocările care te “întâmpină” ca proaspăt părinte constă în alegerea scaunului de mașină perfect pentru bebeluș. Că dacă nu-i perfect, nu ne interesează, nu-i așa? :-)) Of, cât am mai căutat! Câte articole am citit, câte persoane am întrebat și câte magazine (online și offline) am vizitat! La un moment dat știam pe de rost ofertele, prețurile, culorile, caracteristicile, tot ce ține de acest subiect.

Dar cu cât citești mai mult, parcă e cu atât mai greu să iei decizia corectă. De ce? În primul rând, pentru că scaunul trebuie să fie sigur pentru bebeluș. Iar când vine vorba de siguranță, nimic nu ne convinge, nimic nu e ce trebuie. Să-mi zică cineva că nu a pățit la fel! 😀 În al doilea rând, intervin chestiunile estetice. El, designul, face diferența.

Și dacă tot am acumulat atâtea informații, m-am gândit să vi le împărtășesc și vouă. Poate chiar sunteți în căutarea unui scaun de mașină pentru copii și măcar să știți la ce să vă așteptați, la ce să fiți atenți.

 

Ce tipuri de scaune există pe piață și pentru ce vârste sunt potrivite?

Scaunele auto sunt împărțite în mai multe categorii, în funcție de vârsta și greutatea copilului:

 1. 0-13 kg, vârsta de 0-15 luni ― Este vorba despre scaune care se montează cu spatele la direcția de mers (aici intră și acele scoici/coșulețe cu ajutorul cărora sunt transportați nou-născuții).
 2. 9-18 kg, vârsta de 1-4 ani ― Se fixează cu fața la direcția de mers, la fel ca cele din următoarea categorie.
 3. 15-36 kg, vârsta de 4-12 ani

Unele scaune pot fi ajustate astfel încât să corespundă mai multor grupe, la fel cum este cazul scaunului ales de noi (vă zic imediat care e).

 

La ce trebuie să fim atenți atunci când achiziționăm scaunul de mașină?

Aici vă enumăr ce am aflat că e important, dar și ce consider eu că trebuie luat în calcul, din experiența personală:

– scaunul să fie prevăzut cu protecție laterală de ambele părți;

– centurile să aibă sistem de prindere în 5 puncte;

– centurile să fie reglabile pe 3 nivele de înălțime în zona umerilor (important mai ales în cazul scaunelor destinate mai multor grupe de vârstă);

– centurile să aibă protecții moi în dreptul umerilor (asigură confortul copilului în cazul unor manevre bruște);

– spătarul scaunului să poată fi reglat pe mai multe poziții de înclinare, de preferință 5 (de ajutor atunci când copilul doarme în mașină);

– husa scaunului să fie confecționată din material textil;

– husa să fie detașabilă, astfel încât să poată fi spălată periodic;

– scaunul să fie dotat cu reductor detașabil pentru șezut și cap (util dacă bebelușul e foarte mic);

– scaunul să fie omologat, adică să respecte normele europene de siguranță (pe etichetă să fie menționat codul ECE R 44/04).

 

O dilemă cât toate la un loc: cu centură sau ISOFIX?

De regulă, scaunele prevăzute cu sistem de prindere ISOFIX sunt mai sigure, dar și prețul este mai ridicat. Acest din urmă aspect este mai puțin important, având în vedere că vorbim de siguranța copiilor noștri.

 

Ce am ales noi?

După un îndelungat research, ne-am decis pentru scaunul auto Pierre Cardin Venus, pe care l-am comandat de pe eMag (îl găsiți aici). Nu obișnuiesc să comand online astfel de produse, dar atâta am citit despre scaunele de mașină și atâtea am văzut, încât am știut imediat că el e cel pe care mi-l doresc. În plus, designul și combinația de culori îmi plac la nebunie. Nu de alta, dar unele scaune au o formă de-a dreptul hidoasă. 😀

În fine, am găsit la acest scaun toate caracteristicile de mai sus și până acum sunt mulțumită de el. Totuși, dacă ar trebui să fiu obiectivă și să enumăr 2 minusuri, acestea ar fi:

– În primul rând, scaunul nu este unul cu sistem de prindere ISOFIX. Totuși, momentan, nu pot spune că acest fapt reprezintă un inconvenient. Mi se pare că scaunul are o foarte bună stabilitate în mașină.

– În al doilea rând, mi-ar fi plăcut ca materialul să fie unul 100% din bumbac. Sunt convinsă că nu ar fi arătat la fel de bine, dar poate ajuta ca bebe să nu transpire în el. Din review-urile pe care le-am citit, materialul din care este confecționat ar trebui să împiedice transpirația, dar acest fapt este numai parțial adevărat. Într-adevăr, nu curg apele pe ea, dar tot timpul trebuie să o îmbrac mai subțire atunci când plecăm la drum.

Aaaa… Și nu v-am spus ce era mai interesant: scaunul se adresează grupei 0-25 kg, ceea ce înseamnă că poate fi folosit până la vârsta de aproximativ 6 ani. Reductorul pentru cap l-am dat jos deja, dar pe cel pentru șezut îl mai țin o perioadă (Doris are 10 luni).

scaun_auto_pierre_cardin_1

E important de știut că, începând din februarie 2015, legislația cu privire la transportul copiilor în autovehicule a fost modificată. Astfel, pentru siguranța lor, copiii cu o înălțime sub 135 cm trebuie transportați numai în scaune speciale. Ideal ar fi pe bancheta din spate, însă în cazul mașinilor cu două locuri, de exemplu, scaunul auto poate fi montat și pe locul din față-dreapta, caz în care airbag-ul frontal din această zonă trebuie dezactivat.

 

Închei aici, că m-am întins destul de mult cu poveștile. Sper că v-am fost de ajutor celor care sunteți sau veți fi în căutarea unui scaunului auto “perfect” pentru bebeluș. 🙂

 

Cu drag,

SEMNATURA_Georgiana_Belanczky

 

 

 

 

8 Comments

 1. Foarte utile informatiile! am o prietena care se gandeste sa schimbe scoica cu un scaun pe care sa il foloseasca mai mult timp si sigur o sa ii fie de ajutor ce ai scris tu 🙂

 2. daaaaaaa, te inteleg perfect… si eu am cautat o gramada. am luat unul de la chicco, dar nu pot spune ca sunt foarte incantata de el. tot asa, transpira in el si apoi e complicat sa il scot afara asa

  • N-am auzit pe nimeni care să afirme contrariul. Ajung la concluzia că toate scaunele auto au problema asta. 🙁

 3. ideal e sa citim review-uri pe bloguri in ai caror autori avem incredere. ca daca ne luam doar dupa reclame, luam multe tzepe. Inainte sa cumpar ceva, caut intotdeauna sa vad daca a scris vreunul din bloggerii pe care ii urmaresc despre asta. tu ai atins un subiect care ma intereseaza.

 4. Noi am trecut bine de 135 de cm înălțime, dar admir modul documentat în care ai prezentat cerințele ce stau în fața unui scaun de mașină pentru copii. Articolul poate fi util multor părinți (și bunici chiar), așa că îl voi distribui chiar acum pe rețele.

  Zi frumoasă, Georgi!

  • Îți mulțumesc, Zina!
   Sper ca informațiile să fie cât mai utile pentru părinți și bunici și, astfel, ei să reușească să scape măcar de una din dilemele în fața cărora am stat eu de când sunt mămică.
   Să ai o zi frumoasă și… însorită! 🙂

Leave a Reply