Parcul Dendrologic de la Bazos – Natura pura la doi pasi de Timisoara

Ați simțit vreodată nevoia să evadați, să fugiți cât mai departe de agitația urbană, de aglomerație, de termene-limită și de toate “facilitățile tehnologice” care vă organizează viața, de multe ori, mai mult decât v-ați dori? Am tot scris pe blog că iubesc natura și că îmi place la nebunie să mă plimb în aer liber, să merg kilometri întregi fără destinație, cu Remy de mână și cu un rucsac în spate. Când suntem la Anina acest lucru e cât se poate de simplu, pentru că pădurea e la doi pași de noi.

Dar ce facem când zilele libere le petrecem în Timișoara? De când o avem pe Doris, nu mai mergem atât de des la munte (nu momentan :D) și, prin urmare, am zis că trebuie neapărat să ne găsim și aici o oază de liniște. Dar ea, câmpia, nu oferă peisaje spectaculoase, trasee sălbatice, nici măcar un lac care să îți mai fure din grijile cotidiene.

Am găsit totuși un refugiu pe care vreau mai mult să vi-l arăt decât să vi-l descriu. E atât de frumos încât pozele au putere mai mare decât cuvintele să scoată în evidență liniștea pe care o inspiră acest loc. E vorba de Parcul Dendrologic de la Bazoș, situat la aproximativ 20 km de Timișoara.

parcul_dendrologic_bazos_1

Interesant e că puteți admira aici o mulțime de specii botanice care provin din America de Nord, în special din arboretumul Universității Harvard. Acestea au fost aduse la începutul anilor 1900 de către contele Ludovic Ambrozy, care a fost ambasador al Imperiului Austro-Ungar în S.U.A. În 1982, parcul a fost declarat monument al naturii.

parcul_dendrologic_bazos_14

După părerea mea, cele mai potrivite perioade din an pentru o plimbare în parcul de la Bazoș sunt toamna și primăvara. În timpul verii, aveți toate șansele să fiți întâmpinați de o specie biologică inedită, reprezentată de… țânțari. :-))

parcul_dendrologic_bazos_16

În orice caz, parcul e impresionant prin sălbăticia pe care o emană, prin multitudinea de specii, prin labirintul de alei care se unesc jucăușe una cu cealaltă, prin peisajele care te lasă să visezi, să te simți ca într-o poveste cu prinți și prințese, cu vrăjitoare, zmei și Feți Frumoși.

 

Cu drag,

SEMNATURA_Georgiana_Belanczky

 

 

 

10 Comments

 1. Foarte frumos, Georgi! Imi plac la nebunie pozele! si noi mergem des la bazos. e un sat frumos, linistit, iar parcul e senzational – mai frumos ca multe parcuri din Timisoara

  • Da, e foarte frumos! Parcul Botanic ar putea deveni ceva asemănător dar, din păcate, e tot mai neîngrijit. Cel puțin asta am observat eu ultimele dăți când am fost. 🙁

 2. foarte frumoasa zona! N-as fi zis ca langa Timisoara exista asa ceva! cum zici tu, de obicei la campie nu sunt peisaje spectaculoase, nimic care sa te cucereasca in natura… Locuitorii Timisoarei ar trebui sa fie mandri ca au asa ceva langa ei. speram ca stiu si sa ingrijeasca acest colt de natura. Ma refer aici la gunoaie si alte cele

  • Să știi că e destul de curat. Sunt oameni care îngrijesc parcul, iar pe aleile principale am vazut că sunt coșuri de gunoi.

 3. Reușite fotografii, minunat parc! Mulțumesc pentru plimbarea reconfortantă, chiar mi-era dor de aleile unui asemenea parc frumos și liniștit.

  Zi frumoasă, Georgi! ☺

 4. minunate locuri pentru recreere si miscare. Natura este frumoasa în orice anotimp 🙂
  O saptamâna minunata sa aveti!

 5. Stiam de Bazos dar nu s-a nimerit sa ajung acolo pana acum.Aveam intotdeauna la indemana padurea din spatele casei ( eu sunt din Bocsa-Montana ). Imi plac fotografiile tale, Georgi 🙂 Te inteleg cum te simti acum, ca fetita voastra e mica si nu poate merge in excursie, dar peste vreo doi anisori o sa fie perfect si o sa vezi ca in scurt timp n-o sa tineti pasul 🙂

  • Eu îmi tot imaginez deja cum vor fi momentele acelea când vom merge împreună în drumeții, deși sunt sigură că, atunci când va fi mai mare, îmi va fi dor să o văd iar bebeluș și tot așa… 😀

Leave a Reply