Justitia din Romania stie ca #NUinseamnaNU?

S-au scris atâtea articole pe această temă, încât nu știu dacă a mai rămas ceva de dezbătut. S-au scris inclusiv articole sub formă de scrisori, ba către cei 7 indivizi, ba către mamele lor. Am aflat despre caz de pe grupul de bloggerițe, când Alexandra a propus inițierea campaniei și ne-a invitat să ne implicăm pentru a transmite mai departe că #NUînseamnăNU.

Nu o să vă povestesc cazul în sine pentru că sunt sigură că știți deja despre ce e vorba. Oricum, folosind hashtag-ul #NUînseamnăNU pe Facebook sau Twitter veți afla imediat toate detaliile. Și veți înțelege atunci că e imposibil ca femeie, ca mamă, să nu fii revoltată de ceea ce se întâmplă într-o țară din Europa anului 2015.

nu_inseamna_nu

Este posibil ca justiția din România să funcționeze într-un mod atât de deplorabil încât să îi elibereze pe unii care au recunoscut că au comis o crimă?! Pentru că asta e: o crimă. Nu e o moarte fizică, ci una psihică.

– Să fii mort în viață la 18 ani e dureros, e trist, e inadmisibil.

– Să îți privești copilul mort în viață la 18 ani cred că e cel puțin o tortură, un chin care nu poate fi descris în cuvinte.

– Să transformi un copil de 18 ani într-un individ mort în viață e revoltător.

– Dar să contribui la transformarea unui copil într-un om mort în viață e de-a dreptul scandalos. Și asta a făcut justiția din România în momentul în care a decis eliberarea unor criminali.

Sunt sigură că România este suprasaturată de astfel de cazuri. Din păcate. Cel despre care vorbim a ieșit la iveală datorită mediatizării, datorită implicării comunității, a bloggerilor, a presei, a liderilor de opinie care și-au exprimat dezgustul față de una din multitudinea de situații de acest gen din România.

Și nu este vorba tocmai de acea comunitate din satul din Vaslui care îi laudă pe cei 7 băieți pentru că merg la biserică. Și dacă merg la biserică înseamnă automat că sunt băieți cuviincioși și că ceea ce au făcut este doar o greșeală a tinereții. Poftim???… Cam ăsta e nivelul de gândire care predomină în majoritatea localităților rurale din România. Nu mă înțelegeți greșit, dar mi se pare că religia e prost înțeleasă printre mulți dintre noi. Poate o să scriu la un moment dat și despre asta, cu riscul să îi supăr pe unii dintre voi. 😀

În cazul de față, monstruozitatea faptei în sine este amplificată de atitudinea autorităților. Asta mă oripilează mai mult și de aceea am hotărât ca acest blog să fie unul în plus care se alătură campaniei #NUînseamnăNU. În primul rând, pentru că sunt mamă. În al doilea rând, pentru că sunt femeie. Și, în al treilea rând, pentru că locuiesc în România și nu pot accepta ceea ce se întâmplă. Orice formă de abuz trebuie pedepsită. În caz contrar, s-ar putea să se întâmple exact invers și cazuri ca acesta să încurajeze comiterea altor fapte similare și tot așa. Într-o societate în care nu există justiție și siguranță există haos și pericol.

Atâta timp cât Doris e mică și e în brațele mele, știu că nimeni nu îi poate face rău. Atâta timp cât e în pătuțul ei și doarme liniștită, în timp ce eu scriu aceste rânduri cu sufletul strâns, cuprins de revoltă și repulsie, știu sigur că e protejată. Dar va crește. Va ieși singură pe stradă, o stradă unde pericolul se ascunde până și în spatele celor mai prietenoase chipuri. Iar eu voi sta cu sufletul la gură de fiecare dată când nu o voi ști alături de mine.

Mai are rost să sper că, până atunci, se va schimba ceva în justiția din România și că teama de pedeapsă, de închisoare, de umilință socială, va diminua numărul victimelor și va elimina, unul câte unul, criminalii de pe harta societății? Las semnul întrebării să-mi însoțească temerile…

* Acest articol face parte din campania #NUînseamnăNU, care atrage atenția asupra implicațiilor negative ale abuzului sexual. Mai multe aflați de pe site-ul nuinseamnanu.ro sau de pe pagina de Facebook a campaniei

 

10 Comments

 1. este oribil ce s-a intamplat! am vazut ca foarte multi bloggeri s-au implicat in campanie si asta ma bucura mult. si eu dau cat de multe share-uri pot pe facebook, ca mesajul sa ajunga cat mai departe si la cat mai multi oameni. poate asa vom reusi sa scapam de aceste lepre ale societatii!!!!!

 2. Faina abordarea! am citit multe articole pe acest subiect. de cateva zile incoace, este dezbatut si pe tv. maruta si acces direct toaca tema asta intr-una, pe motiv ca vor sa ajute… sper sa iasa ceva si sa reuseasca

  • Si eu sper. Chiar daca nu sunt genul de emisiuni la care ma uit, trebuie sa recunosc ca au audiente bune si mediatizarea acestui subiect in cadrul lor a facut ca mesajul sa ajunga la intreaga tara. Pana la urma, acesta e targetul: omul de rand. In plus, prin mobilizarea publicului larg se poate ajunge la masele politice si cine stie… Poate se va intampla ceva pozitiv… Si eu sunt reticenta, dar nici nu pot sta pe margine si sa ma uit cata nedreptate fac cei care ar trebui sa cunoasca doar cuvantul “dreptate”.

 3. vestea buna este ca s-a ajuns pana la prim ministru. el a cerut ieri sa se ia masuri in acest caz. inseamna ca toata campania facuta pe online si nu numai a avut succes. e bine ca oamenii se mobilizeaza sa faca fapte bune si sa isi sustina semenii. e o dovada ca natia asta inca nu e pierduta si ca mai putem face ceva ca sa fim o tara europeana cu adevarat.

 4. nu stiu daca campaniile initiate in online au avut succes sau emisiunile de pe pro tv si antene, important e sa se ia masuri….. eu am inca slabe sperante ca se va intampla ceva 🙁

  • Cred ca succesul consta in implicarea, in campanie, a tuturor canalelor de comunicare, fie ele bloguri, retele de socializare, emisiuni TV etc. Vom vedea daca se va intampla ceva. Pe mine ma revolta pasivitatea autoritatilor si indulgenta justitiei. Cu cata usurinta iau ei decizii in ceea ce priveste viata unui om!

 5. Din cate am inteles, seful Politiei din Valeni e ruda cu doin dintre acuzati… ne mai miram ca u fost eliberati?

 6. Bună!

  Îți mulțumim pentru participarea în faza inițială a campaniei ”NU înseamnă NU”!
  Articolul tău a însemnat mult pentru noi, dar suntem siguri că a făcut diferența pentru cel puțin o persoană care avea nevoie de încurajare!

  Suntem gata să facem următorul pas în campania noastră, și avem nevoie de ajutorul tău:

  Vrem să construim o comunitate online, pentru ajutorul și susținerea victimelor violenței sexuale. Vrem să alcătuim acolo grupuri de suport private, unde victimele să poată să fie ascultate și susținute.

  Dacă ne ajuți, acesta este doar primul pas, pentru că din această comunitate și prin ajutorul articolelor tale, vom reuși să ajungem la acele persoane care sunt gata să se întâlnească cu noi față în față, și să ne povestească experiența lor: primul grup de suport pentru victime, cel pilot, va fi în București.

  În acest scop am pregătit o serie de teme de interes pentru public și victime, cu informații concrete despre care poți scrie. Scopul ar fi să le spunem tuturor că existăm, și încercăm să facem o schimbare.

  Pentru mai multe detalii, avem nevoie să continuăm să comunicăm cu tine, așa că te-am ruga să te înscrii în lista noastră de e-mailuri, pe care o găsești aici: http://nuinseamnanu.ro/nuinseamnanu-a-ajuns-la-faza-a-doua/.

  Te rugăm să ne susții în continuare, și îți mulțumim pentru tot, pe această cale!

  Echipa NU înseamnă NU

Leave a Reply