Lacul Marghitas – Un loc romantic din Muntii Aninei

Există, în Munții Aninei, un loc romantic, pitoresc, unde timpul are tot timpul din lume să viseze, să uite care este rolul său în Univers. Aici, secundele se unesc cu infinitul și viața cu eternitatea. Mai rămâne el, trecutul, cu nostalgiile-i caracteristice. E liniște. Poate prea multă liniște pentru un loc care cândva atrăgea, chema spre el, aduna ca un magnet mii de oameni pe care-i unea un singur lucru: dragostea pentru natură. Acum, acestea sunt doar amintiri ale locuitorilor din Anina care mai trec din când în când pe aici, să își amintească de ceea ce a fost cândva Lacul Mărghitaș.

lacul_marghitas

Situat la o altitudine de 545 m, pe râul Buhui, Lacul Mărghitaș a fost amenajat în anul 1940 ca zonă de agrement. Este primul lac din vestul țării creat în scop turistic, fiind situat într-o regiune calcaroasă, puternic carstificată. Nu doar turiști din Caraș, ci și din Timiș, Arad sau Mehedinți, veneau aici pentru a se relaxa și a fi cuceriți de farmecul acestor locuri. Îi întâmpinau hidrobicicletele și bărcile care abia așteptau să îi conducă pe irisul albastru-verzui al acestui ochi de munte.

Lacul Mărghitaș are forma unui vârf de săgeată ce se întinde pe o lungime de 400 m. S-a format în spatele barajului de beton înalt de 7 m și lung de 30 m. Cu o supraf de 4 ha și un volum de apă de 200.000 m3, acest lac de acumulare emană energie prin fiecare picătură, prin fiecare rază de soare care se cufundă în albastrul său amețitor. Pădurea de foiose și conifere care îl înconjoară cu strășnicie creează un cadru de poveste, un paradis al naturii care te îndeamnă să visezi, să te relaxezi, să te lași purtat spre o altă dimensiune.

N-ai zice că pe vremuri era atâta aglmerație aici! Parcă prefer liniștea de acum, dar în același timp mi-aș dori să văd că se fac lucruri pentru a atrage turiști în zonă. Ar fi păcat să-i privăm pe alții de frumusețea acestor locuri! Așa cum, la fel de păcat e că, o dată cu prăbușirea mineritului din zonă, nu doar orașul a devenit stingher, ci și obiective turistice cum este Lacul Mărghitaș.

Acesta e situat la 4 km de centrul orașului Anina. Pentru a ajunge aici, dacă veniți dinspre Reșița, în vârful cartierului Celnic din Anina faceți la stânga. E o curbă aproape în loc, pe care e imposibil să o ratați. Treceți pe lângă o bisericuță din lemn, ajungeți în cartierul Orașul Nou, continuați pe drumul asfaltat, care se întrerupe la un moment dat, iar traseul continuă cu un drum pietruit, de pădure. Prima dată vă va atrage atenția Poiana Mărghitaș, de pe platoul căreia puteți admira peisajele superbe din Munții Aninei. Mai aveți puțin de mers și ajungeți la lac. Mie îmi place să străbat această porțiune pe jos. E incredibil câtă liniște ne poate oferi natura! Dar și câtă liniște îi putem oferi noi ei dacă știm să avem grijă de ea!…

 

Cu drag,

SEMNATURA_Georgiana_Belanczky

 

 

 

 

RelatedPost

12 Comments

 1. fain articol si faina abordare! am auzit cate ceva de acest lac. eu sunt din oravita

  • Oooo… Ești foarte aproape! Ar trebui să mergi până la Anina! Sunt mai puțin de 30 km! 😉

 2. am fost anul trecut pe acolo, dar nu am ajuns pana la lac. Veneam cu o Toyota Yaris si era drumul prea rau ca sa mergem mai departe dupa ce s-a terminat portiunea de drum asfaltat. multe astfel de obiective faine sunt in tara noastra inaccesibile din cauza infrastructurii

  • Eu am fost de curând și se lucra la drum. Nu se pune asfalt, dar sunt astupate gropile și îndreptate denivelările.

 3. eu sunt pescar. E cel mai mare hobby al meu. Pot pescui acolo? costa ceva? ce fel de pesti sunt in lac? merci anticipat…..

  • Salut, Vidy! Se poate pescui, dar nu știu exact care sunt condițiile. Promit să mă interesez și îți dau un răspuns pe mail. 🙂

 4. Ce frumoase sunt pozele! si eu vreau sa imi fac un blog si sa scriu despre obiective turistice din zona mea – Hunedoara 🙂

 5. Cei mai avantajati de astfel de iesiri in aer liber sunt copiii. lor le face foarte bine aerul curat, de munte. ar fi bine ca fiecare parinte sa isi faca timp la sfarsit de saptamana sa ii duca pe cei mici in natura.

  • Noi așa ne-am propus să facem. Așteptăm să mai crească bebica și în natură cu noi! Sper să îi placă drumețiile la fel de mult cum le plac lu’ mami și tati! :-))

 6. Nu ma pot abtine sa nu dau share la articolele tale pe Facebook. Imi plac tare mult! Cel despre Koton a iesit super, insa cand scrii despre natura se vede ca iti place ceea ce faci. ma bucur ca nu scrii neaparat pentru bani, ca blogul e o pasiune, nu o afacere

  • Mulțumesc, Erty! E o discuție controversată asta cu bloggerii și banii, dar prefer să nu intru în această polemică. Îți spun doar că nu mi se pare un lucru rău ca un blogger să fie plătit pentru munca pe care o depune pe blog, mai ales când sunt în joc branduri cărora expunerea pe bloguri le aduce un plus de imagine.

Leave a Reply