Lacul Buhui – Primul lac artificial din România

Weekend-ul acesta m-am relaxat în Anina, adică la mine acasă. 🙂

Una dintre principalele atracţii ale acestui oraş, în special în timpul verii, este Lacul Buhui, situat la câţiva kilometri de Anina. Pentru că sâmbătă am petrecut aproape toată ziua admirând peisajele de poveste ale acestei oaze montane, aş vrea să vă povestesc şi vouă câte ceva despre lacul pe care îl cunosc şi îl iubesc încă de când eram copil.

Lacul Buhui

Lacul Buhui este primul lac artificial amplasat pe calcare din România, situat la o altitudine de 640 m. A fost construit în anul 1904 prin ridicarea unui baraj de pământ care să capteze apele pârâului cu acelaşi nume, scopul fiind acela de a facilita alimentarea cu apă a oraşului Anina şi a întreprinderilor care funcţionau aici la acea vreme. Referitor la Pârâul Buhui, foarte interesant este faptul că o porţiune de 3.217 m din lungimea acestuia curge în subteran. Acest lucru reprezintă un nou motiv de mândrie pentru Anina, deoarece este cel mai lung curs de apă de acest gen din România.

Ajunşi la lac, aerul curat, liniştea de cristal pe care o emană fiecare picătură de apă, răsfăţul oferit de fiecare adiere a crengilor de brad şi fag care îmbrăţişează lacul, şoaptele micilor necuvântătoare care şi-au construit aici împărăţii rupte parcă din eternitate, toate vă vor încânta, mai ales dacă iubiţi natura (just like me).

Dacă doriţi să ajungeţi la Buhui, trebuie să ştiţi că, la intrarea pe drumul forestier, s-ar putea să îi întâlniţi pe reprezentanţii Ocolului Silvic, care vă vor percepe o taxă de 10 RON/maşină pentru accesul către lac. Dacă mergeţi pe jos accesul este gratuit. Este normal până la urmă, având în vedere că traversaţi o porţiune din Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului. 😉

În apropierea Lacului Buhui se află un alt obiectiv turistic, Peştera Buhui. Aceasta are o lungime de peste 3.200 m şi este traversată de pârâul cu acelaşi nume. Mai multe despre celelalte obiective şi trasee turistice din zona Aninei voi scrie în articolele următoare.

 

Cu drag,

SEMNATURA_Georgiana_Belanczky

 

 

 

RelatedPost

9 Comments

 1. Felicitari pentru initiativa si pentru stilul foarte frumos al descrierii! Nu ca as fi vreun cunoscator, dar m-a tinut in pagina ca sa termin de citit pana la capat. Sper ca asa sa faca si cat mai multi dintre cei care vor dori sa vada, pe Google sau in alta parte, detalii despre tinuturile dragi unora dintre noi. Astept cu nerabdare si alte postari!

 2. In zilele caniculare, cred ca o iesire la un lac ca acesta e o adevarata sursa de liniste si destindere. Chiar mi-ar placea si mie sa ajung in Anina! Cati km sunt din Timisoara?

 3. Felicitari pentru articol!
  Ai facut o frumoasa descriere, profa ta de romana ar fi mandra de tine :).
  Eu care am copilarit in aceste minunate locuri, va spun ca merita sa le vizitati!

 4. Merită văzut, este cu adevărat foarte frumos și îi felicit pe cei care s-au gândit să scrie despre acest lac.

 5. Cat despre acea taxa, este o inselaciune! Cica se percepe acea taxa pt. drum, dar drumul e de jale. Daca ai o masina mai joasa, este imposibil in anumite locuri sa nu agati cu ea… Daca s-ar percepe taxa pt. curatenie ar fi cu totul altceva si atunci ar fi trebuit sa treaca pe la toti cei care au paturi sau la toti cei care stau cu cortul, la toti cei care campeaza in jurul lacului. Trecerea este libera pt. cei care merg pe jos sau cu bicicleta. Oare cei care merg pe jos nu isi intind o patura sau nu fac o frigaruie?!?! Nu sunt o avere cei 10 lei, dar macar de-ar repara cat de cat drumul… Scuze pt. eventualele greseli…

  • Aşa este, Fabian! Taxa de 10 lei se justifică doar dacă banii vor fi folosiţi pentru amenajarea şi întreţinerea zonei. Într-adevăr, şi eu cred că drumul ar trebui să fie o prioritate pentru autorităţi.

Leave a Reply