Un monument istoric unic in Banat: gara din Anina

Undeva, în inima Banatului Montan, un simbol al trecutului își acoperă cu fiori de speranță prezentul dezolant și privește tăcut spre incertitudinea viitorului. Se află la capătul celei mai vechi căi ferate montane din sud-estul Europei, cunoscută sub denumirea de Semeringul Bănățean.

Vorbesc despre o clădire care, deși ascunsă de ochii celor care traversează orașul Anina, pare că își așteaptă zilnic, nerăbdătoare, cei câțiva admiratori care se opresc să o privească. Azi vreau să vă arăt câteva fotografii cu unul dintre cele mai frumoase monumente istorice din Banat, cu o arhitectură impresionantă, în stilul barocului vienez: gara din Anina.

gara_anina_7

Singurul moment din zi în care această zonă prinde viață este în jurul orei 13:00, când trenul sosește de la Oravița. Atunci, gara din Anina se transformă cu adevărat într-un obiectiv turistic admirat, care devine parcă și mai măreț, și mai opulent, în luminile camerelor foto.

gara_anina_1

În gara din Anina, situată la 556 m altitudine, se încheie un traseu montan unic în România, care poate fi străbătut doar cu trenul care circulă zilnic de la Oravița la Anina, pe o distanță de 34 km. De ce este unic și spectaculos acest traseu? Deoarece cuprinde, pe lângă nenumăratele străpungeri în stâncă, 10 viaducte și 14 tuneluri, acestea din urmă având o lungime totală de aprox. 2 km. Punctul de maximă altitudine este atins în tunelul Gârliște, cel mai lung de pe traseu.

Denumirea de “Semeringul Bănățean” este dată de asemănarea cu linia ferată “Semering” din Austria, construită între anii 1845-1854.

 

Cu drag,

SEMNATURA_Georgiana_Belanczky

 

 

 

 

10 Comments

  1. am gasit multe articole despre calea ferata, dar nimic despre gara din anina pana acum. multumim!

    • Și mie mi-ar fi plăcut să găsesc mai multe detalii despre clădirea în sine, povești despre perioada când a fost construită, legende etc. Mai caut și sper să revin cu partea a doua. 😀

  2. pentru un aninent e intotdeauna o placere sa citeasca articole despre anina. ce bine ca te-ai gandit la orasul nostru!

  3. Ce frumoase sunt fotografiile! Se vede ca e o cladire veche, usor parasita, dar are farmecul ei… mi-a facut placere sa citest articolul, mai ales la felul in care l-ai redactat… superb!

  4. am fost, am fost! mi-a placut!!!!! peisaje inedite, nu poti sta jos in tren, n-ai cum.. e prea frumos ca sa pierzi vremea. iti vine sa faci fotografii din metru in metru :))

  5. Atatea am auzit despre semeringul banatean, ca trebuie neaparat sa ajung acolo. copiii ar fi incantati.

    • Cu siguranță. 😉 Vin copii din toate colțurile țării, în special în excursii organizate, cu autocarele. Sunt foarte încântați.

Leave a Reply