Dileme, intrebari, decizii… la inceput de drum

Când devii mămică, te trezești dintr-o dată în situația de a lua decizii cu privire la aspecte care până atunci nu ți-au “tulburat” deloc existența. Spun “tulburat” pentru că acum, sau cel puțin în primele luni, orice nelămurire legată de creșterea copilului stârnea un adevărat haos în mintea mea și fiecare potențială problemă se agrava pe măsură ce citeam pe Internet sau mă consultam cu alte mămici. De asta am hotărât, după un îndelung consum de energie, să țin cont doar de sfaturile Liei, pediatra noastră. Acum vreau doar să vă enumăr câteva dileme cu care m-am confruntat la început, în primele zile. Dacă sunteți mămici, sigur ați trecut prin asta și puteți adăuga completări listei de mai jos.

Uneori, situația stă cam așa: ai un măr roșu în mâna stângă, un măr verde în mâna dreaptă și te întrebi pe care ar fi bine să îl dai copilului. Alteori, deciziile sunt mult mai dificile și, când te gândești că ele au efecte pe termen lung asupra copilului tău, te apucă disperarea. Mie asta mi s-a întâmplat când am ajuns cu Doris acasă de la maternitate. Oricât de mult am încercat să mă informez în perioada sarcinii, tot am avut parte de surprize. Oricât de multe informații m-am străduit să acumulez, tot au fost chestiuni care mi-au scăpat. Iar dacă nu mi-au scăpat, au fost însoțite de îndelungi ore de research. 😀

Așadar…

Alăptăm sau îi dăm bebelușului lapte praf?

Eu cred că e păcat, dacă ai lapte, să nu alăptezi. Pe de altă parte, dacă nu ai lapte suficient, cum a fost cazul meu, nu cred că e o tragedie să completezi cu lapte praf. Între a ține copilul flămând și a introduce laptele praf în alimentația lui, prefer a doua variantă, însoțită, desigur, de alăptare, atât cât se poate.

Am văzut copii alăptați din oră în oră care în permanență nu sunt sătui, plâng și mârâie non-stop, nu se odihnesc etc. Decât așa, mai bine un bebeluș care doarme bine, se joacă, e vesel și, cel mai important, e sătul. Și please nu-mi spuneți că fiecare mamă are lapte suficient pentru bebelușul ei și alte teorii de acest gen pentru că le-am testat deja și, cel puțin în cazul meu, nu au funcționat.

Fierbem sau nu apa cu care preparăm laptele praf?

Mă refer aici la apa plată. Am trecut printr-un întreg șir de nedumeriri cu privire la apă, dar poate vă povestesc despre asta într-un alt articol. Pe scurt, la început, pentru câteva zile, am fiert apa. Apoi am aflat că, prin fierbere, cantitatea de minerale conținută de apa plată se accentuează, fapt care ar dăuna organismului unui bebeluș. De atunci nu mai fierbem apa plată, dar ținem cont să nu îi dăm apă dintr-o sticlă deschisă cu mai mult de 24 de ore în urmă.

Sterilizăm sau fierbem biberoanele?

Metoda fierberii mi se pare destul de rudimentară, sinceră să fiu. Îmi place să îmi ușurez cât pot de mult munca și, dacă tehnologia mă poate ajuta să fac asta, e binevenită. 🙂 Am luat un sterilizator cu aburi de la Primii Pași, care a costat cam 100 lei. Ne-am gândit că, pentru început, e bun. Cu timpul, intenționam să luăm unul de la Philips Avent, care costă în jur de 500 lei. Daaar, surpriză: au trecut aproape 10 luni și sterilizatorul meu Primii Pași funcționează perfect.

sterilizator_primii_pasi

Cum sau cu cine doarme bebe?

Ar fi trei variante: cu mami în pat, în camera lui sau în cameră cu părinții, dar în pătuțul lui. Am mers pe ultima variantă. Pe de o parte, sunt genul de om care se îngrijorează de multe ori peste măsură. Atunci cum să o las pe Doris să doarmă în altă cameră?! Cu tot cu baby phone… Nu știi când se defectează… 😀 Pe de altă parte, în pat cu mine, hmmm… Dacă pică din pat? Dacă mă întorc eu peste ea? N-aș putea închide un ochi!

Folosim dermatocosmetice sau produse comerciale pentru îngrijirea bebelușului?

Prefer dermatocosmeticele, inclusiv pentru mine. Așa că, pentru Doris, am ales gama Klorane și sunt foarte mulțumită. Inițial, mi le-a recomandat doctorița care mi-a urmărit sarcina. Le-am achiziționat din timp și le-am luat cu mine și la maternitate. Până acum, am testat loțiunea de corp, șamponul, gelul de duș și loțiunea de protecție solară.  

klorane_bebe

Vaccinăm sau nu copilul? Dacă da, acceptăm vaccinurile gratuite?

Am pus această întrebare pe ultima poziție pentru că, cel puțin în cazul meu, nu a fost nevoie de foarte mult timp pentru a lua o decizie: am hotărât că da, vaccinez copilul. În schimb, nu am apelat la vaccinurile oferite gratuit de stat prin intermediul medicilor de familie. Se pare că acestea au mai multe efecte secundare. Nu știu dacă e chiar așa. Cunosc copii vaccinați cu ele și sunt în regulă. Oricum, am preferat să nu îmi asum nici un risc. Am cumpărat vaccinurile de la un reprezentant GlaxoSmithKline pe care mi l-a recomandat Lia. Din câte știu, se găsesc și în farmacii, iar unul costă în jur de 100-150 lei.

Cam astea au fost câteva dintre dilemele cu care m-am confruntat la începutul “carierei” mele de mămică. Sunt sigură că o să mai fie și altele, dar acum sunt mult mai relaxată. 🙂

 

Cu drag,

SEMNATURA_Georgiana_Belanczky

 

 

 

10 Comments

  1. eu nu stiam de cate ori pe saptamana sa ii fac baie, daca sa pun musetel sau nu in apa si o gramada de alte chestii legate de baita. Eram obsedata de asta. ma gandeam ca ii intra apa in urechi si face otita… tot felul

    • Folosim Aqua Carpatica. Am luat de câteva ori apă specială pentru bebeluși, de la Hipp, dar nu am înțeles prea bine care e diferența. O sticlă avea 2L, iar pe etichetă scria că trebuie folosită în interval de 24 ore, la fel ca apa plată.

  2. N-am stiut ca e asa complicat sa ai bebelus!!! :-))) stai linistita, am auzit unele si mai si… ma informez deja, ca cine stie, vine bebe in curand si tre sa fiu pregatita!

  3. Eu am luat sterilizator de la Chicco si s-a defectat intr-o luna. am fiert totul pana l-am primit inapoi de la reparat si a fost oribil. Numa’ chin. daca stiam ca cel de la primii pasi e asa ieftin, luam unul provizoriu.

    • Așa am intenționat și eu, să îl folosesc provizoriu. Și uite că încă funcționează! Are loc doar pentru 2 biberoane + tăviță pentru accesorii, dar există și mai mari.

Leave a Reply