Cum a fost primul curs openSAP?

Dacă ați auzit de SAP (Systems, Applications & Products in Data Processing), știți cu siguranță cât de utile sunt modulele SAP în derularea proceselor de business ale unei companii. Dar și cât de complicat este să învățați un modul, dacă nu folosiți acest soft la job… 😀

Din fericire, cei de la SAP au lansat, încă din 2013, o platformă de tip MOOC (Massive Open Online Courses), intitulată openSAP. Cursurile prezentate în acest format se adresează atât celor care lucrează deja în SAP și vor să își perfecționeze cunoștințele (fie ei consultanți/administratori sau programatori), cât și celor care intenționează să învețe SAP.

 

Ce trebuie să știți dacă doriți să urmați un curs openSAP?

Fiecare curs se desfășoară exclusiv online, în limba engleză, pe o perioadă determinată de timp (5-7 săptămâni) și se încheie cu un examen final.

– Dacă treceți de examenul final, primiți un certificat de participare la curs și, cel mai important, diploma pe care este menționat punctajul total obținut la testele săptămânale și la examenul final.

Fiecare curs este structurat în mai multe unit-uri (părți). În fiecare săptămână este postat un nou unit, la finalul căruia trebuie să dați un test grilă. Timpul pe care îl aveți la dispoziție pentru acest test este de 60 min. Nu îl puteți da din nou după ce au trecut cele 60 min. sau după ce a expirat deadline-ul.

Fiecare unit cuprinde, la rândul lui, mai multe părți care constau în materiale video, dar și în materiale explicative, care pot fi downloadate. La finalul fiecărei părți puteți da așa-numitele “self tests”, prin care vă puteți testa singuri cunoștințele acumulate în urma vizionării cursului și a efectuării exercițiilor.

– Pare simplu, dar parcurgerea fiecărui unit durează câteva ore bune. Cu Doris acasă, reușeam să parcurg materialele în 4-5 zile. Abia dădeam testul săptămânal, că ziua următoare deja expira deadline-ul și începea unit-ul următor. 😛

Accesul la curs se face pe bază de înscriere. Lista cursurilor o găsiți aici.

Puteți alege să urmați chiar și un curs care s-a încheiat deja. Deadline-urile fiind depășite, nu puteți da în acest caz nici testele săptămânale, nici examenul final. Primiți totuși certificatul de participare, care arată astfel:

 

– Avantajul cursurilor urmate în timp real este că, dacă aveți nelămuriri cu privire la curs sau întâmpinați dificultăți în efectuarea exercițiilor, puteți posta întrebările în secțiunea de forum și veți primi răspuns de la alți participanți la curs sau chiar de la organizatorii cursului.

Eu am urmat cursul SAP HANA Cloud Platform Essentials, desfășurat în perioada 10 mai – 29 iunie 2016. Acesta a durat 7 săptămâni (6 unit-uri + 1 săptămână pentru examenul final). Testul final a cuprins 40 de întrebări de tip grilă (spre deosebire de 10, câte au fost în testele săptămânale), pentru soluționarea cărora am avut la dispoziție 120 min.

sap_hana_cloud_platform_essentials

 

Ce mi-a plăcut cel mai mult?

– Materialele de curs au fost realizate în mod profesionist, cursurile fiind susținute de către traineri din cadrul companiei SAP (pur și simplu m-am simțit ca la școală, dar cu căștile în urechi :D).

– S-a pus accent pe partea practică, iar tutorialele au fost realizate pe înțelesul tuturor. S-a cerut doar un minim de cunoștințe de HTML și Java.

– Întrebările din cadrul testelor au fost formulate în așa fel încât, cu materialele în față, dacă nu ai înțeles conținutul, nu prea ai avut șanse să răspunzi corect. Mi-a plăcut foarte mult acest lucru.

– Deși sunt cursuri online, puse la dispoziția utilizatorilor în mod gratuit, ți se cere un minim de efort ca să obții diploma.

Mai jos diploma mea… 😀

Record_of_Achievement_hanacloud4

 

5 Comments

  1. Wowww! nici nu am auzit pana acum de aceasta varianta GRATUITA de a invata SAP. cursurile sunt ft scumpe, ca sa obtii o certificare platesti si 1000 euro 🙁

    • Este important de menționat totuși că aceste cursuri nu echivalează cu o certificare SAP. Certificarea costă, dar reprezintă, până la urmă, o investiție în viitorul tău. Oricum, sunt multe companii care plătesc astfel de certificări pentru angajații lor.

Leave a Reply