Ce va insemna 1 Mai pentru mine…

Prima “scrisoare” de pe acest blog este publicată în data de 1 Mai, motiv pentru care se referă, desigur, la Ziua Muncii, la semnificaţia ei în istorie şi la obiceiurile specifice acestei date. Abordarea este una “serioasă”, deşi, pe ansamblu, tonul acestui blog va fi unul relaxat și detaşat.

Pentru că am clarificat şi acest aspect, vă voi spune ca sărbătoarea de 1 Mai nu îşi are originile în ţările sovietice, aşa cum am fi tentaţi să credem, ci în Statele Unite. Din punct de vedere istoric, Ziua Internaţională a Muncii îşi are rădăcinile în greva generală care a avut loc la Chicago în 1872, prin care muncitorii au protestat pentru reducerea normei zilnice de lucru la 8 ore. O demonstraţie similară, care a reunit 90.000 de persoane, a avut loc în data de 1 Mai 1886, tot la Chicago. Atunci manifestaţiile au devenit violente şi s-au soldat cu moartea a numeroşi protestanţi şi poliţişti.

1 Mai - Ziua Internationala a Muncii

Oficial, data de 1 Mai a fost declarată Zi Internaţională a Muncii în anul 1889 şi, în prezent, este sărbătorită în ţări de pe întreg Globul, cum ar fi: Germania, Belgia, Turcia, Grecia, Italia, Spania, Israel, Canada, India, Suedia, Filipine, Mexic, Peru etc.

În general, în ziua de 1 Mai muncitorii se adună în diverse locuri cu însemnătate istorică, în general pieţe publice. Anul acesta, subiectul principal al manifestaţiilor din Germania, Grecia, Franţa etc. a avut în prim plan criza economică şi măsurile de austeritate.

În România, ziua de 1 Mai este sărbătorită prin ieşiri în aer liber, la „iarbă verde”. Până în 1989, şi la noi erau organizate manifestaţii ample, la care participau muncitori costumaţi în ţinute festive. Dupa 1990 însă, cuvântul-cheie al zilei de 1 Mai îl reprezintă „distracţia”, iar aici depinde cum înţelege fiecare să se distreze.

Aşadar, pentru mine data de 1 Mai va însemna de acum înainte şi lansarea blogului meu personal, de care sunt foarte mândră, deşi momentan conţine un singur articol. Va creşte el mare, sunt sigură!

 

Cu drag și încredere,

GEORGI_semnatura

 

 

 

4 Comments

Leave a Reply